Mandalay

geplaatst in: Myanmar | 1

Mandalay is de tweede grootste stad van Myanmar en ligt in het midden van Myanmar. Voor toeristen is dit vaak één van de Noorelijkste punten die ze bezoeken, aangezien richting het Noorden heel veel wegen zijn afgesloten voor toeristen. Mandalay stikt van de scooters, die duidelijk het hoofdvervoersmiddel van deze stad vormen. Verder zijn hier heel veel mooie pagoda’s en tempels te vinden. En er is ook: lekker eten!

Wij beslisten om mee te doen met de locals en drie dagen een scooter te huren om de omgeving te verkennen. Taxi’s zijn namelijk vrij prijzig, en alles ligt nogal ver uit elkaar. Een aantal toeristen die ons tegenkwamen verklaarden ons gek, maar eigenlijk viel dat allemaal heel goed mee. De key is om even zot te rijden als de rest 😀

De eerste dag deden we het rustig aan (want: warm!). We bezochten wat tempeltjes, gingen lekker uiteten en keken naar de (iets of wat teleurstellende) zonsondergang vanop Mandalay Hill. Over het eten: wanneer je hier op restaurant iets besteld, bijvoorbeeld chicken Curry, dan krijg je er altijd nog minstens zes verschillende kommetjes groenten gratis bij. Dat is dan meestal pompoen, patatjes, kikkererwten, boontjes en een aantal zéér pikante dingen. Dus ook al vind je het gerecht dat je besteld hebt niet zo lekker, dan heb je toch nog lekker gegeten op het einde!

Op dag twee bezochten we de nabij gelegen dorpjes. Hier stonden nog meer pagoda’s op het programma. Als je een pagoda bezoekt, moet je trouwens altijd je schoenen uit doen. Maar aangezien een groot deel van het complex zicht buiten onder de vlakke zon bevindt, wordt dit steeds weer een spel van ‘waar lopen zonder voetzolen te verbranden’. Dat wordt na een tijd erg vermoeiend, en soms ook pijnlijk!

‘S middgas vroegen we de weg aan een groepje locals, die ons vervolgens uit nodigden om bij hen te eten. En ‘nee, bedankt’ antwoorden was voor hen echt geen optie. De pater familias van het gezin sprak een beetje Engels en je zag dat iedereen van de familie naar hem keek alsof hij een held was, omdat hij met de blanken kon praten. Zijn Engels bestond uit niet meer dan tien woorden, en hij herhaalde steeds hetzelfde. Maar dat wist zijn familie natuurlijk niet. De man wilde ook persé dat zijn kleine zoontje bij ons op de schoot kwam zitten, maar het kind had een panische angst voor ons. Heel grappig.

Tegen zonsondergang reden we met onze scooter naar de bekende U Bein Bridge, de oudste en ooit langste ‘teak’-houten brug ter wereld. Hier was het ongelofelijk druk, met voornamelijk locals. Duidelijk echt de spot om ’s avonds met vrienden af te spreken en een beetje lol te trappen.

De laatste dag reden we nog wat rond door de stad en bezochten we nog enkele pagoda’s. Ik denk dat we inmiddels wel écht een goed beeld hebben van de verschillende soorten hoor.. De boeddha’s kunnen ons wel nog steeds verrassen, zo was er vandaag de gigantische Skinny Boeddha. Een gigantisch (!) gouden beeld van een uitgemergelde Boeddha. Zo hadden we er nog geen gezien!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter